JERUZALEM (ANP) - De Israëlische rechtse oppositieleider Ariel Sharon heeft de verklaring van Taba afgedaan als een verkiezingsstunt. Zaterdagavond legden de Israëlische en Palestijns delegaties, die in het Egyptische Taba onderhandelen, een gezamenlijke verklaring af. Daarin wordt een beeld geschetst dat de partijen hun problemen al bijna helemaal zouden hebben opgelost.
Sharon zei vandaag dat de verklaring niets voorstelt. Hij is de rechtse kandidaat voor het premierschap. Op 6 februari kiezen de Israëli's een nieuwe regeringsleider. Sharon herinnerde eraan dat een akkoord door het parlement moet worden goedgekeurd en dat de huidige premier Ehud Barak geen meerderheid heeft in de volksvertegenwoordiging.

Barak zou onder de huidige omstandigheden volgens peilingen van Sharon de verkiezingen verliezen. Mocht hij er evenwel in slagen vrede met de Palestijnen aan te bieden, dan zouden Baraks kansen bij de kiezers stukken beter zijn.

Sharons partij, Likud, beschuldigt Barak ervan de Palestijnen allerlei extra toezeggingen en geheime akkoordjes aan te bieden waarvoor van de Palestijnen niets wordt verlangd.

De minister van Buitenlandse Zaken van de joodse staat, Shlomo Ben Ami, zei zaterdagavond na ruim vijf dagen van gesprekken dat de delegaties een basis hebben gelegd voor een vredesovereenkomst die na de verkiezingen kan worden gesloten. De partijen zeiden dat ze nog nooit zo dicht bij een vredesovereenkomst waren geweest. Shlomo Ben Ami sprak van 'de meest vruchtbare en diepgaande gesprekken sinds het begin van het vredesproces'.

De minister waarschuwde, net als de Palestijnse onderhandelaar Ahmed Korei, dat het gebrek aan tijd nu een obstakel is op de weg naar vrede. Er zijn nog acht dagen te gaan voor de verkiezingen om het Israëlische premierschap.

Kandidaat-premier Sharon is in Israël een van de meest anti-Arabische politici en een falikant tegenstander van een levensvatbare Palestijnse staat. Ook is hij een fel pleitbezorger van de kolonisatie van bezette gebieden door joodse fundamentalisten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig