BRUSSEL - Volgens VLD-voorzitter Karel De Gucht is de omzendbrief Peeters een pesterij. Die omzendbrief bepaalt dat Franstaligen in de faciliteitengemeenten bij de aanvraag van documenten telkens de taalkeuze moeten opgeven. Volgens De Gucht volstaat het dat Franstaligen alleen op gezette tijdstippen een taalkeuze opgeven, en niet telkens opnieuw. Hij heeft dat in het TV1-programma De Zevende Dag gezegd.
De Waalse regering en de Franse gemeenschap zijn naar de Raad van State gestapt tegen de omzendbrief. Het is wachten op de uitspraak van de Raad van State.

De regionalisering van de gemeente- en provinciewet, zoals voorzien in het Lambermontakkoord, leidt tot beter bestuur, vindt De Gucht nog.

Faciliteiten

Christian Van Eyken, FDF-burgemeeser van de faciliteitengemeente Linkebeek, vroeg zich af waarom de Vlamingen blijven vasthouden aan gemeenten in de Brusselse rand waar soms 50 tot 80 procent Franstaligen wonen.

"Het zijn en blijven Vlaamse gemeenten waar we nooit afstand van zullen doen", aldus De Gucht. Ook een volksraadpleging, zoals Van Eyken voorstelde, over de faciliteitengemeenten wees De Gucht af. VU-Senator Patrick Vankrunkelsven wijst er op dat de faciliteiten een overgangsmaatregel waren maar dat er ze wel correct zullen worden toegepast.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig