ZANZIBAR - Op de autonome eilandengroep Zanzibar in Tanzania zijn dit weekend hevige gevechten tussen demonstranten van de oppositie en de politie uitgebroken. Daarbij zijn minstens dertig doden. Het geweld sloeg over naar het vasteland van Tanzania.
De meeste doden zijn demonstranten. Ten minste één politieman liet het leven. Zeker twintig mensen liepen ernstige verwondingen op. Er zijn volgens de staatsradio 81 personen aangehouden.

De oppositiepartij Verenigd Burgerlijk Front CUF eist nieuwe verkiezingen omdat in haar ogen de stembusgang van oktober en november vorig jaar niet eerlijk is verlopen. Om haar eis kracht bij te zetten organiseerde ze gisteren in heel Tanzania betogingen. De politie had de protestacties verboden en greep hardhandig in.

CUF eist ook een nieuwe grondwet waarin de betrekkingen tussen Zanzibar en het vasteland worden herzien. De partij streeft naar afsplitsing van de archipel, die in 1964 onder president Nyerere met Tanganjika werd samengevoegd en Tanzania ging heten. Zanzibar was kort daarvoor onafhankelijk geworden van Groot-Brittannië.

De politie heeft de belangrijkste straten van de eilanden en de haven afgesloten. Daardoor kunnen toeristen Zanzibar niet meer verlaten. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt Britten naar de eilanden te gaan, meldt de BBC. Het noemt de situatie ,,onstabiel en onvoorspelbaar''.

Ook op het vasteland ontstonden rellen. In de grootste stad van het land, Dar es Salaam, en in de stad Mwanza aan het Victoriameer raakten demonstranten slaags met de autoriteiten. Het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers hierbij zijn gevallen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig