HARARE - Een bom is deze morgen ontploft in de drukkerij van een particuliere krant in Zimbabwe, de Daily News. De krant staat erg kritisch tegenover het regime van president Robert Mugabe. De schade is groot en de krant kan morgen niet verschijnen.
Afgelopen dinsdag hebben leden van Mugabe's Zimbabwe Afrikaanse Nationale Unie-Patriottisch Front (ZANU-PF) betoogd tegen berichtgeving van de Daily News. De krant had gemeld dat Zimbabwanen de dood van de Congolese president Kabila vierden.

In juni vorig jaar was er al een bomaanslag in Harare pal naast de redactie van de Daily News. De aanslag in juni volgde op een serie beschuldigingen van regeringsleden aan het adres van de krant.

Diamanten

De deze maand vermoorde Kabila steunde op de troepen die Mugabe vooral naar de diamantrijke regio Katanga heeft gestuurd. Mugabe heeft door overeenkomsten met Kabila persoonlijke zakenbelangen in de delfstoffenwinning in Congo. Veel Zimbabwanen menen dat de zeker 11.000 Zimbabwaanse militairen in Congo niet het nationale belang, maar de particuliere zakelijke avonturen van Mugabe dienen, terwijl Zimbabwe is geruïneerd.

Mugabe's regime is fel omstreden onder meer door de relatief onafhankelijke rechterlijke macht in Zimbabwe. Die heeft zich tegen Mugabe's campagne van terreur tegen blanke boeren uitgesproken. Minister van Justitie Chinamasa omschreef de rechterlijke macht recent als de voornaamste oppositie tegen de regerende partij.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig