De VN-Veiligheidsraad heeft donderdag de moord op de Pakistaanse oud-premier Benazir Bhutto veroordeeld 'in de sterkste bewoordingen'. De verklaring hierover werd unaniem goedgekeurd.
Sinds het nieuws over de dood van Bhutto bekend geraakte, staat Pakistan in rep en roer. Bij geweld na de moord zijn al minstens tien mensen om het leven gekomen, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vier mensen kwamen om in Karachi in de provincie Sindh, vier anderen stierven op het platteland in diezelfde provincie en twee anderen lieten het leven in Lahore in de provincie Pendjab. Volgens een woordvoerder vielen over het hele land al tientallen gewonden.

Musharraf heeft opgeroepen tot kalmte. Vlak na de aanslag riep hij ook een spoedberaad bijeen.

Verkiezingen

De Pakistaanse oud-premier en oppositieleidster Benazir Bhutto werd vanmiddag gedood bij een zelfmoordaanslag tijdens een verkiezingsbijeenkomst van haar Pakistaanse Volkspartij (PPP) in Rawalpindi, nabij Islamabad.

Over twee weken, op 8 januari, zijn er in Pakistan parlementsverkiezingen. Twee weken geleden riep Benazir Bhutto nog op tot vrije en eerlijke verkiezingen om wetteloosheid en islamitisch extremisme het hoofd te bieden.

Bhutto had vanmiddag net enkele duizenden aanhangers toegesproken, toen ze in haar auto wilde stappen. Ze werd neergeschoten en getroffen in de nek en de borst. In het ziekenhuis bezweek ze aan haar verwondingen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig