Pakistaanse premier spreekt van complot

De Pakistaanse regering zal er alles aan doen om 'het complot' tegen Pakistan aan het licht te brengen. Dat heeft de Pakistaanse premier Mohammedmian Soomro verklaard na de zelfmoordaanslag.

'De verantwoordelijken voor deze laffe daad kunnen geen vrienden van Pakistan zijn.' Soomro noemde de aanslag op Bhutto 'een laffe en onmenselijke terreurdaad'. 'De regering zal alle middelen inzetten om dit complot tegen het land aan het licht te brengen.'

Sharif belooft Pakistanen 'hun strijd' te leiden

De Pakistaanse oud-premier en oppositieleider Nawaz Sharif, duidelijk aangedaan, sprak de menigte toe die was samengekomen voor het ziekenhuis waar de 54-jarige Bhutto bezweken was.

'Ik beloof jullie dat ik vanaf nu jullie strijd zal voeren', zo sprak hij de aanhangers van Bhutto toe. 'Ik deel in jullie pijn en woede, samen met het hele land'.

Nawaz Sharif is leider van de Pakistaanse Moslimliga- Nawaz (PML-N). Bhutto was de leidster van de Pakistaanse Volkspartij (PPP).

Musharraf roept op tot kalmte

De Pakistaanse leider Pervez Musharraf heeft donderdagavond opgeroepen tot kalmte na de moord op de Pakistaanse oud-premier en oppositieleidster Benazir Bhutto. Dat meldt de Pakistaanse nationale televisie. Musharraf riep na de aanslag een spoedberaad bijeen.

Op verschillende plaatsen in het land breken na de dood van Bhutto relletjes uit. In Peshawar moest de politie traangas en wapenstokken inzetten om een spontane betoging uiteen te drijven. Een honderdtal aanhangers van Bhutto bezetten de belangrijkste verkeersas van de stad en staken verkiezingsborden in brand. Ze scandeerden slogans gericht tegen president Pervez Musharraf.

Verhofstadt reageert met afschuw

'Dit is niet enkel een aanslag op het leven van een voormalig eerste minister en huidig oppositieleider. Dit is de zoveelste aanslag op het democratisch proces in Pakistan', luidt het donderdag in een persbericht.

'Verhofstadt veroordeelt deze schandelijke moord dan ook in de sterkste bewoordingen', luidt het nog.

VS dringt aan op politieke verzoening in Pakistan

'Deze aanslag toont aan dat er mensen zijn in Pakistan die verzoening en pogingen om democratie te bevorderen willen dwarsbomen', zei woordvoerder Tom Casey van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.

De Verenigde Staten hebben maandenlang druk uitgeoefend op Musharraf om tot een politiek vergelijk te komen met de oppositie, met name Bhutto, om een front te vormen tegen islamitische extremisten.

De Amerikaanse betrekkingen met Pakistan zijn stroef sinds Musharraf de noodtoestand afkondigde. Leden van de regering drongen herhaaldelijk aan op herstel van de democratie en uiteindelijk besloot Musharraf zijn post als legerbevelhebber op te geven.

Ook rest van de wereld veroordeeld aanslagen

'We bieden ons medeleven aan aan de naasten van Benazir Bhutto en hopen dat de Pakistaanse leiding erin slaagt de nodige maatregelen te nemen om de stabiliteit in het land te vrijwaren', aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Moskou.

Buurland India noemde de zelfmoordaanslag een 'verwerpelijke daad'. 'Wij zijn geschokt en vol afschuw over haar dood', zei minister van Buitenlandse Zaken Pranab Mukehrjee.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband is 'diep geschokt' door de aanslag en riep al op tot 'terughoudendheid, maar ook tot eenheid'.

De Franse president Nicolas Sarkozy noemde de zelfmoordaanslag, net zoals VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, een 'afschuwelijke daad'. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner riep de internationale gemeenschap op alles in het werk te stellen om de stabiliteit in Pakistan te vrijwaren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig