Agenten die bruidegom doodschoten geschorst
Foto: AP
NEW YORK - Vijf agenten die afgelopen weekend een man doodschoten op de dag van zijn huwelijk, zijn geschorst. De vijf agenten, die de striptent Kalua in de wijk Queens verdoken in het oog hielden, moesten hun wapens inleveren. Een van de agenten had in totaal 31 kogels afgevuurd op een wagen waarin de aanstaande bruidegom en twee vrienden zaten. Achteraf bleek dat geen enkele van de inzittenden gewapend was. Ook in de wagen werden geen wapens aangetroffen.

De 23-jarige bruidegom Sean Bell, vader van twee kinderen, werd tijdens zijn vrijgezellenfeestje door de politie in burger voor een club met meer dan 50 kogels neergemaaid. Zijn beide vrienden raakten zwaargewond. Hoe het vrijgezellenfuifje van Bell zo tragisch kon eindigen, was ook voor de procureur maandag nog een raadsel. Ooggetuigen legden tegenstrijdige verklaringen af.

Een stripteasedanseres die de drie slachtoffers wilde vergezellen, zei in de New York Daily News dat ze haar beautycase in de koffer had gezet, toen plots een bestelbusje de auto van bruidegom ramde. De inzittenden van het bestelbusje sprongen de straat op en openden zonder waarschuwing het vuur. ,,Geen sommering voor een arrestatie of 'handen omhoog' of iets dergelijks. Helemaal niets'', zei de 28-jarige vrouw.

Volgens de politie daarentegen was de wagen van de bruidegom twee keer achter elkaar tegen het bestelbusje aangereden. De agenten zouden kort daarvoor gehoord hebben dat een vriend van de bruidegom in het bezit was van een wapen en zouden de drie zwarten ,,uit noodweer'' aangevallen hebben.

Burgemeester Michael Bloomberg beloofde de bevolking er alles aan te doen om de zaak op te helderen. Maandag nog zal hij met verscheidene burgerrechtenactivisten in het stadhuis vergaderen.

New York in shock

De dood van de zwarte man, die enkele uren later in het huwelijksbootje zou treden, roept in New York sterke emoties op. Het incident roept herinneringen op aan de West-Afrikaan Amadou Diallo. Die werd in 1999 zonder reden door de politie met 41 kogels neergeschoten.