'Skinheads wilden Obama vermoorden'
Daniel Cowart Foto: rr
Twee neonazistische skinheads uit Tennessee hebben het plan gesmeed om de Democratische presidentskandidaat Barack Obama te vermoorden. Dat blijkt uit maandag vrijgegeven rechtbankdocumenten.
Ook zouden ze op een middelbare school 88 zwarten hebben willen doodschieten en veertien zwarten hebben willen onthoofden. De cijfers 88 en 14 hebben binnen de gemeenschap van blanke racisten een symbolische betekenis.

Obama was het laatste doelwit van de twee, de 18-jarige Daniel Cowart en de 20-jarige Paul Schlesselman, zei speciaal agent Jim Cavanaugh. 'Ze dachten niet dat het zou lukken, maar gingen ervan uit dat ze doodgeschoten zouden worden terwijl ze het probeerden', zei hij.

De twee werden op 22 oktober gearresteerd door de politie van Crocket County in Tennessee. Zodra duidelijk werd wat ze van plan waren werden de federale autoriteiten ingeschakeld. De verdachten leerden elkaar ongeveer een maand geleden kennen via internet, staat in de documenten.

De verdachten zitten vast. Bij hun arrestatie namen agenten een geweer, een jachtgeweer met afgezaagde loop en drie pistolen in beslag. Om aan meer wapens te komen zouden ze hebben willen inbreken bij een wapenwinkel.

Barack Obama is eerder al met de dood bedreigd en krijgt bescherming van de geheime diensten.