De Boerenbond, met 12 procent een belangrijke aandeelhouder van KBC, gaat als gevolg van het schrappen van het dividend bij KBC wat meer terughoudendheid aan de dag leggen in haar investeringsbeleid. Dat bevestigt voorzitter Piet Vanthemsche.
Vorig jaar ontving de Boerenbond holding zowat 140 miljoen euro uit het dividend van KBC. Voor dit jaar valt dat geld weg: KBC besliste om in het kader van de kapitaalinjectie door de overheid geen dividend uit te keren.

Volgens Vanthemsche is er geen probleem voor wat de normale werking van de Boerenbond betreft. 'We hebben in het verleden reserves aangelegd en kunnen de werking dan ook zonder probleem financieren', luidt het.

Maar voor wat het investeringsfonds van de Boerenbond betreft, zou er wel voorzichtigheid aan de dag worden gelegd. 'Voor die investeringen deden we een beroep op bijkomende middelen, zoals het dividend', legt Vanthemsche uit. Concrete investeringsplannen lagen volgens de Boerenbond-voorzitter nog niet op tafel.

In het verleden werd via dat investeringsfonds onder meer geïnvesteerd in de suikerindustrie (Icsal Sugar) en in mestverbranding (Thenergo).