De Europese beurzen begonnen de week met verlies. De markt vreest dat de inspanningen van overheden over de hele wereld niet zullen volstaan om een recessie af te wenden.
Een resem slecht nieuws, zoals het slechter dan verwachte Duitse ondernemersvertrouwen, versterkt die vrees. ECB-voorzitter Trichet poogde het tij te keren met de stelling dat een renteverlaging begin volgende week 'een mogelijkheid' is.

De Eurostoxx50 verloor 1,7 procent op 2.293,05 punten, terwijl de Stoxx50 2,8 procent weggleed tot 2.058,16 punten. Uitgezonderd de DAX verloren de nationale indices terrein. De zware openingsverliezen werden in de loop van de dag wel deels uitgegomd. Financials en cyclische waarden stonden onderaan de tabellen. Defensieve sectoren zoals de gezondheids- en retailsector konden nog winst boeken.

Vertrouwen

De Duitse ondernemers hebben steeds minder vertrouwen in de economie. De Ifo-index daalde voor de vijfde maand op rij en kwam uit op 90,2, tegen 92,9 in september. Economen hadden een iets lichtere daling verwacht tot 90,6. Het Duits ondernemersvertrouwen zit daarmee op het laagste punt sinds mei 2003.

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet zal mogelijk de rente opnieuw verlagen bij de eerstvolgende vergadering op 6 november. Trichet laat de beslissing over een eventuele renteverlaging afhangen van de risico's voor inflatie op de middellange termijn. Dankzij de sterk lagere olieprijs is die inflatievrees op de achtergrond geraakt en kan het rentebeleid gevierd worden ten voordele van het heraanzwengelen van de economische activiteit.

Financials

Toch kregen de financials ook maandag weer de zwaarste klappen. Société Générale ging onderuit met 15,6 procent tot 38 euro. Deutsche Bank en verzekeraar Allianz kregen in Frankfurt een opdoffer van meer dan 13 procent tot respectievelijk 26,15 en 52,58 euro. Nog in Duitsland ging Deutsche Postbank 23,8 procent lager nadat het met belabberde derdekwartaalsresultaten voor de dag kwam tengevolge van de ondergang van Lehman Brothers.

Autoconstructeur Daimler kelderde 9,2 procent tot 20,35 euro. Bij de Mercedes-Benz-productievestigingen gaat de deur vijf weken op slot, zo bleek zondag. De kerstvakantie bij de Europese Daimler-fabrieken zou daarom al op 11 december beginnen en pas op 12 januari eindigen. De zware ingrepen volgen op de winstwaarschuwing die Daimler eind vorige week gaf.

Volkswagen

Concurrent Volkswagen was een van de weinig aandelen die maandag in de lift zat. En hoe, het aandeel spurtte 148,3 procent (!) hoger tot 520 euro. Porsche meldde dat het 31,5 procent in opties van Volkswagen aanhoudt bovenop het aandelenbelang van 42,6 procent in VW. De Duitse sportwagenmaker beoogt daarmee een belang van zo'n 75 procent in Volkswagen zodat het de omzetten en winsten van VW in de eigen boeken kan opnemen.. Dat is meer dan de markt verwachtte.

Porsche liet eerder weten een aandelenbelang van 35,1 procent te hebben in Volkswagen, plus niet nader gespecificeerde opties. Het nieuws dwong short-sellers massaal hun posities te verlaten en aandelen in te kopen in een steeds kleiner wordende vijver.