De bevelhebber van de VN-troepenmacht in Congo, Vicente Diaz, stapt op 'om persoonlijke redenen'. Hij stond pas zeven weken aan het hoofd van de Monuc-troepen in Congo. Voorlopig zal een brigadegeneraal uit Ghana het bevel overnemen.
Het ontslag van Diaz komt uiterst ongelegen. Troepen van de rebellengeneraal Laurent Nkunda zijn in het weekeinde een nieuw offensief gestart. Ze zijn intussen opgerukt tot in Kibumba, op twintig kilometer van de regionale hoofdstad Goma. Nkunda controleert ook de aanvoerroutes naar Goma.

De VN-troepen hebben zwaar geschut ingezet tegen Nkunda. De VN-blauwhelmen hebben de rebellen in Kibumba vanuit gevechtshelikopters beschoten.

VN-troepenmacht

Zondag werden tijdens gevechten twee auto's met vredessoldaten van de Verenigde Naties met raketten beschoten. Verscheidene VN-soldaten zijn daarbij licht gewond geraakt, terwijl de auto's beschadigd werden, zei een VN-woordvoerder in Goma.

De VN-soldaten waren op patrouille om bescherming te bieden aan burgers die naar de VN-basis in Kalengara vluchtten, zei woordvoerder Samba Tall. De basis ligt enkele kilometers ten noorden van de legerbasis die zondagochtend door rebellen onder de voet werd gelopen. In het gebied zijn Indiase VN-militairen gelegerd.

Vluchtelingen

Volgens schattingen van de Verenigde Naties vluchtten sinds eind augustus, het begin van nieuwe intensieve gevechten in Noord-Kivu, al ongeveer 200.000 mensen uit hun dorpen. Velen proberen te voet de provinciehoofdstad Goma te bereiken.