Tienduizenden mensen zijn in het oosten van Congo op de vlucht voor de nieuwe gevechten in de regio Noord-Kivu. Na nieuwe aanvallen van de rebellen zijn talrijke mensen, die in vluchtelingenkampen in het gebied al onderdak hadden gevonden, opnieuw op de vlucht geslagen. Ze proberen te voet de provinciehoofdstad Goma te bereiken.
Ooggetuigen berichtten over taferelen van hopeloosheid en vertwijfeling. 'Veel mensen hebben honger en weten niet waarheen', zei Michael Arunga van de hulporganisatie World Vision. In de omgeving van de nu verlaten vluchtelingenkampen waren schoten te horen.

Vele vluchtelingen zijn kinderen en bejaarden, die vaak te zwak zijn om het 30 kilometer lange traject van de gevechtszone Kibumba naar Goma af te leggen.

Carole Njoke, de lokale directrice van World Vision, heeft verzocht om het mandaat van de VN-vredestroepen (Monuc) in Congo onmiddellijk uit te breiden, om de mensen beter te kunnen beschermen.

Troepen van de rebellengeneraal Laurent Nkunda zijn in het weekeinde een nieuw offensief gestart. Ze veroverden onder andere het hoofdkwartier van het Virunga Nationaal Park en blokkeerden de wegen naar Goma.

Volgens schattingen van de Verenigde Naties vluchtten sinds eind augustus, het begin van nieuwe intensieve gevechten in Noord-Kivu, al ongeveer 200.000 mensen uit hun dorpen.

Een in januari onderschreven verdesakkoord werd al herhaaldelijk geschonden. In de afgelopen weken breidden de gevechten zich uit.

Mensenrechtenbewegingen en hulproganisaties berichtten over misdaden van alle partijen tegen de burgerbevolking. Vooral vrouwen en jonge meisjes werden het slachtoffer van aanrandingen.