Maandagavond starten opnieuw onderhandelingen tussen de vakbonden van Alitalia en de potentiële overnemer Compagnia Aeree Italiana (Cai). Er moet nog een akkoord worden bereikt over de nieuwe arbeidscontracten alvorens het overnamebod definitief wordt neergelegd.
De vakbonden lieten eerder al verstaan principieel achter de overname van Alitalia door het consortium te staan. Maar de praktische uitwerking van het herstructureringsplan, met name nieuwe arbeidscontracten en 3.250 afvloeiingen, moet nog gebeuren. Een akkoord hierover is in elk geval essentieel om de overname te doen slagen. 'De bonden weten goed dat zonder een handtekening, Cai zich terugtrekt', verklaarde de voorzitter van het consortium Roberto Colaninno.

Vakbonden en vertegenwoordigers van Cai vergaderen vanaf 18 uur. Colaninno hoopt dat er tegen morgen/dinsdag een akkoord is. Dan komt de algemene vergadering van Cai bijeen om te beslissen over een kapitaalsverhoging die nodig is om de overname te financieren. Vrijdag lopen de voorwaarden van het bod af.

Maar de bonden zien het anders. 'Dinsdag zal moeilijk zijn, we hebben zelfs nog niet over de inhoud gepraat', aldus Stefano de Carlo van pilotenvakbond Anpac.

Na de overname moet Cai dan beslissen met welke maatschappij ze een alliantie gaat vormen: Air France-KLM, Lufthansa of British Airways. Volgens de Italiaanse media krijgt de eerste luchtvaartmaatschappij de voorkeur. 'We onderhandelen met iedereen. Pas in november zullen we kiezen', nuanceerde Colaninno.