De openbare omroep vervangt de uitzending van het kookprogramma Plat Préféré waarin chef Jeroen Meus het lievelingsgerecht van Adolf Hitler zou klaarmaken, door de aflevering over Maria Callas. Dat meldt de VRT in een persbericht.
De aflevering van het Canvas-programma Plat Préféré over Adolf Hitler, gepland voor morgenavond, zal niet doorgaan. Dat vernam De Standaard uit goede bron, en intussen heeft de VRT het nieuws bevestigd.

De aflevering over Hitler wordt vervangen door die over Maria Callas.

De laatste dagen was heel wat controverse ontstaan over de aflevering en de 'banalisering' van de figuur Adolf Hitler. De Belgische vereniging van oud-gedeporteerden én de joodse gemeenschap waren verbouwereerd.

De VRT was eerst van plan de aflevering tóch uit te zenden, excuseerde zich op voorhand indien mensen zich gekwetst zouden voelen, maar heeft nu toch besloten de aflevering te schrappen.

'De VRT-directie blijft achter de inhoud van deze aflevering staan. Het is een evenwichtig programma geworden, waarin Jeroen Meus de historische context juist schetst en de figuur van Adolf Hitler correct kadert', klinkt het in het persbericht.

'Maar het was een foute inschatting om deze documentaire in een reeks te plaatsen waarin alle andere protagonisten beroemdheden zijn in de positieve zin van het woord, zoals Roald Dahl en Jacques Brel', luidt het nog.

'Daardoor is ten onrechte de perceptie ontstaan dat het programma Hitler zou vermenselijken of - erger nog - zou verheerlijken. Uit het programma blijkt integendeel erg duidelijk Jeroen Meus' afschuw voor Adolf Hitler en het nazisme.'

De controverse rond de aflevering was volgens de VRT echter 'te groot om er als openbare omroep geen rekening mee te houden. Het onderwerp is te gevoelig om het in deze omstandigheden te behandelen'.

Niet alle critici aanvaarden die uitleg. 'Canvas schrapt de uitzending over de eetgewoonten van Adolf Hitler om de verkeerde reden. Dat zegt Michaël Freilich, hoofdredacteur van het tijdschrift Joods Actueel.

'Het gaat er niet over dat een programma over Hitler niet thuishoort in een reeks tussen figuren als Jacques Brel en Roald Dahl. Het probleem is dat Hitler wordt opgevoerd in een kookprogramma zonder enige historische context', aldus Freilich.