Tuchtprocedure tegen Koekelberg gestart
Foto: belga
De tuchtprocedure tegen commissaris-generaal van de Federale Politie Fernard Koekelberg is officieel gestart. Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD) en minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) willen hem een blaam geven. Ze vragen ook om Christa Debeck drie maanden te schorsen.
Dewael en Vandeurzen zijn ook van mening dat Koekelberg een vervroegde evaluatie moet krijgen. Er wordt daarvoor een speciale commissie van experten opgezet om de evaluatie in alle onafhankelijkheid te laten gebeuren.

Koekelberg krijgt nu de tijd om zich te verweren. Pas daarna wordt een beslissing genomen, maar de kans is groot dat Koekelberg effectief een blaam krijgt. Als hij ook een slechte evaluatie krijgt, is de kans groot dat hij moet opstappen.

Ook tegen Christa Debeck,die onrechtmatig bij de Algemene Inspectie zou zijn benoemd, is de tuchtprocedure officieel gestart. Haar hangt een schorsing van drie maanden boven het hoofd. Eerder werd de toekenning van de hogere loonschaal aan Debeck al stopgezet.