Postbank, dochter van Deutsche Post, heeft maandag een dringende kapitaalverhoging aangekondigd van maximum 1 miljard euro, om de gevolgen van de financiële crisis op te vangen. Tegelijk maakte moedermaatschappij Deutsche Post bekend dat ze de winstverwachtingen voor dit jaar fors verlaagt.
Postbank kondigde een verlies voor belasting aan van 449 miljoen euro tijdens het derde kwartaal. Haar participatie in de failliete Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers kostte Postbank 364 miljoen euro. Over de eerste negen maanden liep het nettoverlies op tot 114 miljoen euro, tegen een winst van 701 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De verliezen bij Postbank en de zwakkere conjunctuur wereldwijd wegen op het resultaat van Deutsche Post. Het concern herzag maandag zijn winstverwachtingen naar beneden. Deutsche Post verwacht nu een winst voor intresten, belastingen en eenmalige elementen van 2,4 miljard euro. Eerder ging het bedrijf uit van een winst van 2,9 miljard. Het resultaat zou daarmee 10 procent lager liggen dan in 2007 en 17 procent onder de eerste prognoses.

Het aandeel van Deutsche Post ging na de bekendmaking van de nieuwe vooruitzichten fors lager. Het verloor 17,23 procent tot een koers van 8 euro.

In het derde kwartaal werd vooral de expressdivisie van Deutsche Post getroffen door de zwakkere conjunctuur. Vooral de koerierdiensten in de VS, die al jaren zware verliezen optekenen, lijden onder de dalende vraag. Financieel directeur John Allan verwacht bovendien dat de economische omstandigheden moeilijk zullen blijven. Een mogelijke recessie in enkele industrielanden zou de activiteit volgend jaar zwaar kunnen beïnvloeden, luidde het.