'Twee derde rauw kippenvlees scoort slecht voor hygiëne'
Foto: photonews
Ongeveer twee derde van het verkochte rauwe kippenvlees scoort slecht qua hygiëne. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop (T-A). De consumentenorganisatie onderzocht 70 kippenproducten uit supermarkten en beenhouwerijen. Bij 45 producten was er sprake van een slechte hygiënische kwaliteit.
T-A publiceert het onderzoek in het novembernummer van het eigen magazine. 'Globaal genomen zijn 45 van de 70 onderzochte producten (kippenborsten, -bouten, -burgers, -vleugels en -worsten) van slechte hygiënische kwaliteit.' Amper vier producten kregen een zeer goede beoordeling voor de 'microbiologie'. In sommige stalen werden de ziekteverwerkers salmonella (4) en campylobacter (8) aangetroffen.

'Bijna een derde van de kippenproducten was niet meer vers genoeg om te worden verkocht. Dat kan te wijten zijn aan een te lange bewaring of aan een bewaring bij te hoge temperaturen', luidt het. 25 van de 70 stalen bevatten te veel 'Escherichia Coli', een indicator voor de toegepaste hygiëne tijdens het slachten en de vleesverwerking.

Voor Jacques Viane van de Vereniging voor Pluimvee, Eieren en Konijnen (VEPEK) zijn de resultaten geen verrassing. 'Dergelijke resultaten verbazen me niet, ondanks de inspanningen. We weten dat en we zijn er hard mee bezig om dat uit het circuit te krijgen', luidt het.

VEPEK groepeert onder meer de producenten en de slachthuizen in de pluimveesector. De vakorganisatie is momenteel betrokken partij om betere resultaten te behalen op het vlak van salmonella en campylobacter, aldus de voorzitter.

'Elke partij dieren die op de boerderij vertrekt, wordt getest. Bij een slecht resultaat worden de dieren niet geslacht', zegt Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond. 'Makkelijk gezegd', luidt de reactie van Viane.

Volgens Vangeenberghe gaat het om een 'zeer strenge uitgangscontrole' waardoor het aantal salmonella-infecties enorm gedaald is ten opzichte van vroeger.

T-A constateerde ook andere overtredingen. In 23 van de 29 verkooppunten was er geen of een voor de consument onleesbare thermometer aanwezig.

Bovendien werd maar in 35 van de 70 gevallen de bewaartemperatuur -maximum 4 graden- gerespecteerd. In vier gevallen was dat meer dan 8 graden, tweemaal werd zelfs bijna 13 graden bereikt.

De consumentenorganisatie eist regelmatige controles, strenge sancties en een efficiënt monitoringsysteem. T-A wil ook dat naar analogie met salmonella, er een Europese norm komt voor campylobacter. Volgens T-A was er in het jaarrapport 2007 van het voedselagentschap (FAVV) sprake van 30 bezochte slachthuizen die een negatief rapport kregen.

Om klachten door salmonella of campylobacter te vermijden, raadt Viane de consument aan het kippenvlees goed te bakken. Bij rauw of halfgaar vlees is er kans op besmetting. Verder moet ook de kans op 'risicocontaminatie' vermeden worden: bijvoorbeeld wanneer een snijplank waar rouw kippenvlees op gesneden is, niet gewassen is vooraleer verder gebruik.