Viki Geunes van ’t Zilte verkozen tot Chef van het Jaar
Viki (l.) en Viviane Geunes Foto: vum
Viki Geunes van restaurant ’t Zilte uit Mol is verkozen tot chef van jaar door de GaultMillau-restaurantgids. De restaurantgids 2009 voor België en Luxemburg werd maandag in Vilvoorde voorgesteld op een persconferentie.
De 36-jarige Geunes begon op zijn 19de te werken in een hotel-restaurant. Eerder haalde zijn restaurant al een beoordeling van 18 op 20. In 2005 riep GaultMillau hem uit tot Jonge Topchef.

Uitzonderlijk waren er dit jaar drie restaurants die voor het eerst 18 op 20 kregen. Het gaat om restaurants Bon-Bon uit Brussel, In De Wulf in Dranouter en L'Air du Temps in het Waalse Noville-sur-Méhaigne. Die laatste zou bovendien ook de Sommelier van het Jaar in huis hebben. In totaal kregen dit jaar zeven restaurants 18 op 20.

Het beste restaurant dit jaar was volgens GaultMillau opnieuw Hof van Cleve uit Kruishoutem met 19,5 op 20. Restaurants Comme Chez Soi en Sea Grill uit Brussel vervolledigden de top drie. Zij kregen elk 19 op 20.

Voor Vlaanderen is Flip Claeys van restaurant De Jonkman in Sint-Kruis de Jonge Topchef van het Jaar. Voor Brussel krijgt David Martin uit het Brusselse restaurant La Paix die titel.

Voor het eerst was er dit jaar ook een nieuwe Prijs-Plezier waarbij de beste prijs-plezier-verhouding werd bekroond. In Vlaanderen gaat het om Bistro Novo uit Roeselare, in Brussel Le Passage.

Gastheer van het jaar werd Jardin Tropical uit Knokke-Heist. De zogenaamde Mediterraan van het Jaar en de Aziaat van het Jaar waren respectievelijk restaurants Notos en Kamo in Brussel.

Het mooiste terras is volgens GaultMillau te vinden in Aux Etangs de la Vielle Ferme in het Waalse Herve, en de beste wijnkaart ligt in Les Gourmandes in het Waalse Blaregnies.

Voor de beste digestievenkaart moeten we volgens GaultMillau in restaurant Pazzo in Antwerpen zijn. De beste desserts zouden te vinden te zijn in restaurant Château du Mylord in het Waalse Ellezelles, de beste brasserie in Sint-Martens-Latem: Brasserie Latem.

De Antonius-award 2008 van het Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) ging naar restaurant 't Laurierblad in Berlare. De prijs bekroont restaurants die op een bijzondere manier varkensvlees bereiden.