Belgisch minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) roept maandag de Europese Unie op een spoeddebat te organiseren over de situatie in Oost-Congo. De regio wordt de laatste tijd geteisterd door een nieuwe geweldspiraal en een grote humanitaire crisis staat er dan ook voor de deur.
'De afgelopen dagen waren erg dodelijk in het oosten van Congo. Het menselijke drama dat er zich momenteel afspeelt (seksueel geweld, vluchtelingen, hongersnood, kinderontvoeringen, enz.) dwingt de internationale gemeenschap haar verantwoordelijkheden te nemen', zegt Michel in een mededeling.

Hij vraagt dat de kwestie 'met spoed' op de agenda van internationale bijeenkomsten komt, in het bijzonder op die van de Europese Ministerraad van 10 en 11 november in Brussel. De minister van Ontwikkelingssamenwerking heeft huidig EU-voorzitter Frankrijk daar al over aangeschreven.

Volgens Michel moet het EU-debat over Oost-Congo evenwel zo snel mogelijk plaatsvinden, op gezamenlijk initiatief van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking.

Charles Michel zal alvast contact opnemen met zijn Franse, Britse en Nederlandse collega’s. Hun landen zijn samen met België het meest betrokken bij ontwikkelingssamenwerkingsprojecten in Congo.