Geamputeerde skiër eist schadevergoeding van FIS
Foto: reuters
De gewezen Oostenrijkse skiprof Matthias Lanzinger, die na een zware val in maart zijn linkeronderbeen verloor, eist een schadevergoeding van de Internationale Skibond (FIS). Dat maakte zijn advocaat Manfred Einedter maandag bekend.
Op de Super-G van het Noorse Kvitfjell op 2 maart viel de 27-jarige Lanzinger aan een snelheid van meer dan 100 km/u. Hij moest vervolgens lange tijd wachten op een helikopter die hem naar een ziekenhuis in Oslo zou brengen. Daar aangekomen werd de onfortuinlijke skiër gedurende negen uur geopereerd in de hoop zijn linkeronderbeen te redden maar uiteindelijk moest hij toch vanaf de knie geamputeerd worden.

Volgens Manninger bleef de FIS zwaar in gebreke bij de organisatie van de Super-G in Kvitfjell. Zo duurde het veel te lang voor er een helikopter op de piste verscheen en was de medische begeleiding naar en in het ziekenhuis onvoldoende. Manninger baseert zich hiervoor op de bevindingen van een Duitse chirurg, Bernd Steckmeier, die zich over de zaak boog en een voor de FIS vernietigend rapport opstelde.

Manninger werkt sinds zijn ongeval als consulent voor de Oostenrijkse televisie en studeert sportmanagement.