Het Internationaal Monetair Fonds en Hongarije zijn het eens geworden over een plan om de door de geldcrisis in problemen geraakte Hongaarse economie te stabiliseren.
In ruil voor economische hervormingen krijgt de regering in Boedapest de beschikking over een omvangrijk hulppakket, zei IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn zondag in Washington.

Omdat details nog moeten worden uitgewerkt, is het nog niet helemaal duidelijk om welk bedrag het gaat. Hongarije heeft zich tot het IMF gewend omdat zijn munt, de forint, door de geldcrisis is gekelderd en de handel in staatsobligaties nagenoeg stil is komen te liggen.

Ook Oekraïne heeft de hulp ingeroepen van het IMF. Een delegatie van het IMF en de regering in Kiev werden het zondag eens over een hulppakket ter waarde van 16,5 miljard dollar (13 miljard euro). Het akkoord moet nog worden goedgekeurd door het IMF-bestuur.

Volgens Strauss-Kahn concentreert het programma zich op 'directe maatregelen om het vertrouwen in de economische en financiële stabiliteit te herstellen'.

De economie van Oekraïne heeft vooral te lijden onder gekelderde prijzen voor staal, het belangrijkste exportproduct van het land, en een drastische koersdaling van de nationale munt, de hryvna.