De Brusselse beursindex Bel-20 zakte meteen na opening tot het laagste niveau van dit jaar. Na de middag werd de schade enigszins goedgemaakt, maar uiteindelijk sloot de index toch ruim 3,3 procent lager, op 1.854,21 punten. Het aandeel KBC heeft een bijzonder grillige dag achter de rug.
De index zakte al binnen een kwartier met ruim 5 procent tot 1.819 punten. Het vorige laagterecord van dit jaar stond op 1.825,95 punten. De Bel-20 kon dat verlies in de namiddag deels goedmaken nadat de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, verklaarde dat de rente volgende week mogelijk zal worden verlaagd. Ook de goede start van Wall Street gaf een steuntje in de rug.

De Bel-20 eindigde uiteindelijk met een verlies van 3,3 procent tot 1.854,21 punten. Mobistar was het enige aandeel dat hoger eindigde (+0,3 procent).

Alle ogen waren na dit weekend op KBC gericht. Vanmorgen kwam voorbeurs de officiële goedkeuring voor de kapitaalsinjectie van 3,5 procent. De aandelen verwateren door de operatie weliswaar niet, maar er wordt dit jaar toch geen dividend uitgekeerd.

Het aandeel KBC opende zowat vier procent boven de slotkoers van vrijdag, maar die bonus verdween al snel. Na een half uur was dit al omgebogen in een verlies van ruim 13,5 procent. Daarna ging het weer de andere kant op. Na een uur slonk het verlies tot vier procent, om tegen de middag weer op te lopen tot 8 procent. Na middag ging het weer iets beter. Uiteindelijk moest het aandeel 4,04 procent prijsgeven. Het is nu 25,62 euro waard.

Ook de andere bankaandelen kregen er weer van langs. Dexia was binnen de sterindex de grootste verliezer met een verlies van 10,9 procent tot 3,947 euro. De Oostenrijkse bank Kommunalkredit, waarin de Frans-Belgische bank een belang van 49 procent heeft, onderhandelt met het Oostenrijkse ministerie van Financiën om staatssteun te krijgen. Fortis beperkte het verlies tot 0,7 procent tot 0,889 euro.

Umicore was de op een na grootste verliezer met een daling van 10,6 procent tot 11,25 euro. Beleggers gaan ervan uit dat de materiaaltechnologiegroep, via haar autokatalysatorendivisie, sterk onderhevig is aan de verzwakkende automarkt.

Bierbrouwer InBev (-3,8 procent tot 26,905 euro) stond onder druk na een artikel in het toonaangevende Amerikaanse beursweekblad Barron's. De analisten twijfelen aan de slaagkansen van InBev om de overname van Anheuser-Busch nog voor het einde van het jaar rond te krijgen.

'Het verschil tussen de huidige koers van het aandeel Anheuser-Busch, 57 dollar, en het bod van 70 dollar per aandeel van InBev suggereert dat de markt sceptisch is over de deal', aldus Barron's. 'En dat ondanks herhaalde geruststellingen van InBev dat de overname, ondanks de moeilijke situatie op de kredietmarkt, voor het einde van het jaar rond zal hebben.'

Barron's wijst verder op de groter dan verwachte verwatering voor de InBev-aandeelhouders en citeert een analist die erop wijst dat InBev aan de huidige koers gewaardeerd is aan EV/Ebitda-ratio (enterprise value/bedrijfskasstroom) van 5,2. Bij AB is dat 11,5. 'Het is financieel niet interessant om bij een overnamedeal aandelen te gebruiken die minder dan de helft van de waarde hebben van het overgenomen bedrijf. Het zal moeilijk worden om de deal rond te krijgen.'

Op de brede markt spurtte Exmar 8 procent hoger tot 8,90 euro in afwachting van de publicatie van de kwartaalcijfers dinsdag nabeurs. KBC Securities verwacht dat de gastankerrederij in het derde kwartaal 10 procent meer operationele winst heeft geboekt dan vorig jaar.

RealDolmen maakte van de slechte financiële marktomgeving gebruik om voor 20 miljoen euro terug te kopen van zijn converteerbare obligatielening van 75 miljoen euro. Dat gebeurde tegen de helft van de oorspronkelijke waarde. Een goede zet die de IT-dienstengroep volgend boekjaar een uitzonderlijke financiële winst oplevert van 6,1 miljoen euro. Het aandeel kon niet profiteren van de gunstige deal en zakte 5,6 procent tot 0,17 euro.

Op de fixingmarkt slonk Picanol 7,3 procent tot 5,55 euro. De weefmachinebouwer verwacht dit jaar een 'significant' verlies en een omzetdaling van 30 procent. Picanol boekte tussen juli en september 57,5 miljoen euro omzet, een daling van 30 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Volgens het bedrijf bevindt de 'wereldwijde markt voor weefmachines zich op een historisch dieptepunt'.

Ook elders in Europa staan de beurzen stevig onder druk. In Frankrijk verliest BNP Paribas -3, 54 pct, in Nederland verliest ING ruim 9 procent.