Congolezen belagen VN-hoofdkwartier in Goma
Een vrouw slaat op de vlucht voor de rebellen van Laurent Nkunda, op zo'n 40 km van Goma. Foto: afp
Duizenden woedende Congolezen hebben maandag het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Oost-Congo belaagd. De betogers gooiden stenen en andere voorwerpen over de muur rond de gebouwen in de provinciehoofdstad Goma. Ruiten werden ingegooid en auto's beschadigd, zei VN-woordvoerster Sylvie van den Wildenberg.
De burgers in Oost-Congo pikken het niet dat de 17.000 man sterke vredesmacht van de VN niet bij machte was hen te beschermen tegen een rebellenaanval veertig kilometer ten noorden van de stad. Tienduizenden burgers zijn voor de gevechten op de vlucht geslagen.

Honderden soldaten van het Congolese leger leken zich maandag te voet en in tanks, jeeps en vrachtwagens terug te trekken voor de oprukkende troepen van de afvallige generaal Laurent Nkunda.

De VN meldde eerder maandag dat rebellen twee auto's met vredessoldaten hadden beschoten met raketten. Enkele soldaten zouden daarbij licht gewond zijn geraakt.

De VN-soldaten waren volgens een woordvoerder op patrouille om bescherming te bieden aan burgers die naar de VN-basis in Kalengara vluchtten. De basis ligt enkele kilometers ten noorden van de legerbasis die zondagochtend door rebellen onder de voet werd gelopen. In het gebied zijn Indiase VN-militairen gelegerd. De VN-soldaten waren op patrouille om bescherming te bieden aan burgers die naar de VN-basis in Kalengara vluchtten, zei woordvoerder Samba Tall. De basis ligt enkele kilometers ten noorden van de legerbasis die zondagochtend door rebellen onder de voet werd gelopen.

In het gebied zijn Indiase VN-militairen gelegerd. Tall zei dat er maandag ook gevochten werd, maar minder fel dan voorheen.