Regering keurt kapitaalinjectie bij KBC goed
Foto: © YVES BOUCAU
De Belgische overheid stopt 3,5 miljard euro in KBC Groep. De ministerraad heeft daar vanmorgen mee ingestemd. Op de beurs van Brussel opende het zowat vier procent boven de slotkoers van vrijdag, maar na een half uur was dit al omgebogen in een verlies van ruim 13,5 procent, om vervolgens weer iets te herstellen.
In een gezamenlijke toelichting wordt bevestigd wat dit weekend al uitlekte: de overheid krijgt 2 vertegenwoordigers in de raad van bestuur en de bank zal dit jaar geen dividend uitkeren.

KBC benadrukt dat het gaat om een versterking van de bestaande kapitaalreserve. Daarmee wijst de bank erop dat KBC geen bank in nood is, en dat het de facto niet gaat om een reddingsoperatie. Voor het personeel en de klanten verandert er niets.

Technisch gezien gaat het niet om een aandelenuitgifte, maar om andere schuldinstrumenten uitgegeven tegen de prijs van 29,50 euro per effect. Die prijs is vastgelegd op basis van de gemiddelde beurskoers van de voorbije dagen. Als de waarde van het aandeel KBC met de helft stijgt, kunnen deze schuldinstrumenten wel worden ingeruild tegen gewone aandelen.

De overheid krijgt een kapitaalsvergoeding van 8,5 procent per jaar dat er dividend wordt uitbetaald. Als er geen dividend kan worden uitgekeerd, krijgt de overheid echter ook geen vergoeding. KBC kan de schuldinstrumenten op elk moment terugkopen tegen anderhalve keer de uitgifteprijs. De operatie lijkt daarmee sterk op de manier waarop de Nederlandse overheid ING ter hulp schoot.

Door de aard van deze kapitaalinjectie verwateren de bestaande aandelen niet. Toch wordt er een inspanning gevraagd van de bestaande aandeelhouders. KBC stelt voor om het dividend van dit jaar volledig te schrappen. Voor de overheid betekent dit dat de afgesproken vergoeding van 8,5 procent dus dit jaar in elk geval niet wordt uitgekeerd.

Het directiecomité van KBC Groep besliste eerder al af te zien van alle bonussen met betrekking tot de bedrijfsresultaten in 2008, zowel cash als in aandelen of opties.

In een persbericht, dat nog voorbeurs werd verspreid wijst CEO André Bergen er op dat de solvaliteit van de bank onveranderd goed blijft. 'Dit is niet veranderd in de laatste maanden of de voorbije dagen. Niettemin is het marktsentiment ingrijpend gewijzigd, en dit heeft in de voorbije weken geleid tot een eensluidende vraag naar hogere kapitaalvereisten voor financiële instellingen.' In die context moest de bank wel 'proactief' voor een kapitaalversterking kiezen, aldus Bergen. aandeelhouders en medewerkers.'