VOEREN - FDF-voorzitter Olivier Maingain overweegt de Voerense burgemeester Huub Broers (Voerbelangen) te vervolgen wegens laster. De aanleiding zijn de politieke uitspraken die Broers deed over het FDF op de gemeenteraad van donderdag in Voeren.
De Voerense burgemeester is alvast niet onder de indruk van deze dreiging en zegt dat hij erbij blijft dat Maingain een taalracist is. 'Daar neem ik geen letter van terug' laat Broers zaterdag aan Belga weten.

De burgemeester had tijdens de gemeenteraadszitting gezegd dat de Franstalige Oppositiepartij Retour-aux Libertés zich onder taalracistische druk van Maingain en het FDF had laten zetten om een motie in te dienen om Frans te praten tijdens de gemeenteraad. De Voerense gemeenteraad verklaarde zich onbevoegd om de zaak te behandelen omdat het om een interpretatie van een uitspraak van het Grondwettelijk Hof ging. Ze keurde het punt bijgevolg af.

Broers heeft naar eigen zeggen een verzameling gemaakt van de uitspraken en schrijfsels van Maingain om te bewijzen dat de FDF-voorzitter meermaals over de schreef ging in zijn actie tegen de Nederlandse taal.

'De manier waarop hij een heel volk vernedert, is aan te klagen. Als we buitenlanders ten onrechte zo zouden behandelen, dan zouden we gewoon racist genoemd worden' zegt de Voerense burgemeester. 'Dat de heer Maingain allemaal uitkraamt, grenst aan het schandalige. Bovendien doet hij dat in een regio waar hij niets te zeggen heeft. Het is zonder meer duidelijk dat dit heerschap niet enkel de pedalen, maar ook zijn stuur kwijt is.'