BRUSSEL - Maandagmiddag overhandigt Valéry Giscard d'Estaing de leden van de Europese Conventie een eerste ontwerp van grondwettelijk verdrag. Het document dat vijftien pagina's telt, werd de vorige dagen grondig door het bestuur van de Conventie, het presidium, besproken. Giscard zal het document maandag toelichten en dinsdag wordt de tekst in plenaire vergadering besproken.
Als alles volgens plan verloopt, moet de discussie in de Conventie in juni 2003 afgerond zijn. Giscard kan de regerings- en staatsleiders dan een tekst overhandigen die de goedkeuring van de meeste leden van de Conventie wegdraagt.

Indien de chefs in een intergouvernementele Conferentie (IGC) het document aanvaarden heeft Europa één overzichtelijke grondwettelijke tekst. Allicht komt er dan een nieuw verdrag van Rome, want Silvio Berlusconi hoopt de onderhandelingen in december 2003 in de Italiaanse hoofdstad af te ronden.

Volgens de leiding van de Conventie legt het ontwerp niets vast. ,,Het is slechts een mogelijke inhoudsopgave van een grondwettelijk verdrag'', zegt vice-voorzitter Jean-Luc Dehaene. ,,De voltallige Conventie moet uiteindelijk beslissen."