BRUSSEL - Het noodweer dat dit weekend door West-Europa trekt, heeft al enkele mensen het leven gekost. In Wenduine kwam een dertienjarige jongen uit Sint-Katelijne-Waver ten val bij het skeeleren. Hij had waarschijnlijk een hoge snelheid gehaald door de felle wind. Hij overleed zondag in het ziekenhuis te Blankenberge. Twee Belgische duikers kwamen om toen ze tijdens een duik in de Oosterschelde te ver waren afgedreven. In het Nederlandse Enschede viel een dode door een omgewaaide boom.
In Bocholt, in het Duitse Westfalen, kwam een boom terecht op de wagen van een Nederlandse familie. De bijzitster kwam daarbij om het leven. De vader en het kind raakten zwaargewond. Eerder werd in Schleswig-Holstein een man dodelijk getroffen door de bliksem. Een Duits echtpaar overleed in Oostenrijk door een omgewaaide boom.

In Groot-Brittannië overleden zondag liefst zes mensen als gevolg van het noodweer.

De hevige rukwinden zorgden ook voor heel wat verkeershinder in ons land. De tunnels op de kleine Brusselse ring, met uitzondering van de Leopold II-tunnel, werden wegens wateroverlast gesloten voor het verkeer.

Brandweer en politie krijgen tientallen oproepen voor afgerukte dakpannen en ontwortelde bomen.

Het treinverkeer tussen Brussel en Antwerpen zat op de middag volledig in de knoop. Tussen Mechelen en Vilvoorde was geen treinverkeer mogelijk, omdat de blokposten er waren uitgeschakeld. Er wordt naar alternatieve oplossingen gezocht.

Sportpaleis

Door de hevige storm is een gedeelte van het dak van het Antwerps Sportpaleis losgeblazen. Om 15.00 uur ging normaal gesproken een concert van The Night of The Proms van start, maar de schade is van die aard dat het concert wordt geannuleerd. Dat bevestigt een woordvoerster van het Sportpaleis. Er vielen geen gewonden omdat er op dat moment nog niet veel toeschouwers in de zaal aanwezig waren.

Gemeentehuis Genk

Stormwinden hebben zondag omstreeks 14.00 uur zware schade aangericht aan het dak van het gemeentehuis van Genk. Door de hevige storm werden volledige dakplaten weggeblazen, liet de brandweer van Genk weten.

Veldstraat Gent

In Gent is de bekende Veldstraat zondagmiddag afgesloten voor alle verkeer, omdat door het stormweer een schouw is afgewaaid en op de openbare weg terechtgekomen. De bussen en trams van De Lijn nemen een alternatieve route. Dat meldt de lokale politie.

Feesttent

In Maldegem, in Oost-Vlaanderen, is een feesttent met een 100-tal gasten ontruimd. Er ontstonden grote scheuren in het zeildoek. Maar de tent is overeind gebleven.

Aan de kust is de windkracht tussen tien en twaalf op de schaal van Beaufort. Het scheepvaartverkeer vanuit Oostende is daarom stilgelegd. Ook de loodsdiensten op zee zijn gestaakt. Daardoor ligt het scheepvaartverkeer in de haven van Antwerpen zo goed als stil.