LOS CABOS - De regeringsleiders van de landen verenigd in de Apec, de Asia-Pacific Economic Cooperation, een samenwerkingsverband van landen rond de Stille Oceaan, hebben zaterdag ingestemd met een anti-terreurplan. Dat heeft de Amerikaanse regering in de Mexicaanse plaats Los Cabos tijdens een vergadering van Apec-regeringsleiders verklaard.
De Apec-landen stemden in met een aantal maatregelen om de veiligheid in vliegtuigen te verbeteren. Zo worden de cockpitdeuren van vliegtuigen versterkt om eventuele kapers te kunnen tegenhouden en worden de controles op bagage aangescherpt.

De Verenigde Staten hadden eerder gedreigd buitenlandse toestellen te weigeren als ze na volgend jaar april niet zijn voorzien van versterkte cockpitdeuren. Ook de controles in de scheepvaart en bij de douane in de havens worden aangescherpt met onder meer de inzet van electronische apparatuur. De landen hebben daarnaast besloten samen te werken tegen zeepiraterij in de regio.

De leden veroordeelden ook de recente terroristische acties op Bali en de Filipijnen en die van deze week in Moskou, aldus een functionaris. Volgens de Apec vormt het terrorisme een directe bedreiging voor de doelstellingen van Apec voor een vrije en welvarende economie.

De landen willen daarom de internationale samenwerking op dit gebied versterken om het terrorisme uit te bannen, aldus de zegsman. Apec, bestaande uit 21 leden, werd in 1989 opgericht als een organisatie die ijvert voor verbetering van handel en de vrije markteconomie.