MOSKOU - Eén dag na de bloedige afloop van het gijzelingsdrama in Moskou steken in Rusland meer en meer vragen de kop op over het gas dat de Russische elitetroepen gebruikten bij hun bestorming van het door Tsjetsjeense rebellen bezette theater. De gijzeling kostte meer dan 160 mensen het leven, onder wie 118 gijzelaars.
Volgens artsen zijn tientallen gijzelaars die levend uit het theater kwamen er door het gas slecht aan toe. De internetkrant gazeta.ru berichtte dat de behandelende medici in hun officiële diagnoses reppen over vergiftiging.

Familieleden van bevrijde gijzelaars zeiden zondag dat ze nog steeds niet weten waar hun verwanten liggen en in welke toestand zij verkeren. De televisieomroep TWS meldde dat de ziekenhuizen op vraag van het Russische Openbare Ministerie geen mededelingen mogen doen.

De Russische autoriteiten hebben nog niets bekendgemaakt over de doodsoorzaak van de gijzelaars. Ook wordt gezwegen over de aard van de verwondingen van de gijzelaars die nog in ziekenhuizen liggen.