PRISTINA - De Democratische Liga van Kosovo (LDK) van de gematigde president Ibrahim Rugova is koploper bij de gemeenteraadsverkiezingen die zaterdag in de onder VN-bestuur staande Servische provincie zijn gehouden. Dat deelde de waarnemersmissie KACI zondag mee op basis van eigen berekeningen. Officiële uitslagen worden maandag pas bekendgemaakt.
De LDK zou kunnen rekenen op zo'n 55 procent van de stemmen. De Democratische Kosovo-Partij van ex-rebellenleider Hashim Thaçi zou 27 procent van de stemmen hebben behaald. De Alliantie voor de Toekomst van Kosovo (AAK) van een andere etnisch Albanese rebellenleider, Ramush Haradinaj, komt op zo'n 7 procent.

In de vier noordelijke gemeentes Strpce, Zvecan, Zubin Potok en Leposavac kunnen Servische politici rekenen op een meerderheid.

De gemeenteraadsverkiezingen in Kosovo zijn zaterdag rustig en zonder incidenten verlopen. Dat verklaarde een woordvoerder van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De Servische provincie staat sinds 1999 onder bestuur van de Verenigde Naties.