Wilfried Martens en Miet Smet getrouwd
Foto: Paul De Malsche
CD&V-politici en ministers van Staat Wilfried Martens (72) en Miet Smet (65) zijn zaterdagmiddag gehuwd. De twee stapten in het stadhuis van Lokeren in het huwelijksbootje. 'Zeg toch dat we een schoon koppel zijn he', vertelde Miet Smet.
Rond 12.45 uur kwam het koppel buiten langs de achteruitgang van het stadhuis van Lokeren. Een stralende Wilfried Martens sprak samen met Miet Smet, voor de gelegenheid in een fuchsia jasje, kort met de pers.

'Dit huwelijk is een droom die uitkomt', vertelde Miet Smet. Wilfried Martens had het over 'een uiterst gelukkig moment in zijn leven, een bevestiging van een jarenlange samenwerking die uitgemond is in een huwelijk.' De voormalige eerste minister vroeg de pers ook om respect voor de privacy van hem en zijn echtgenote.

'Ik zie dit huwelijk als een hoopvol teken voor de toekomst', aldus nog Martens, die benadrukte dat het voor hem belangrijk was dat het huwelijk plaatsvond op een rijp moment in hun leven. Gevraagd naar de echtelijke verblijfplaats wou Martens enkel vertellen dat het Lokeren zou worden. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat ze in het huis van Miet Smet in de Durmelaan zullen gaan wonen.

'Schoon koppel'

'Zeg toch dat we een schoon koppel zijn he', vertelde Miet Smet nog lachend. Het koppel reed nadien weg in een grijze Hyundai stationwagen. Smet en Martens bevestigden nog dat ze enkele dagen vakantie zullen nemen, maar wensten niet niet te zeggen waar precies.

De burgemeester van Lokeren Filip Anthuenis wist al zes weken van het geplande huwelijk. Hij hield de plechtigheid geheim uit respect voor de privacy van het koppel. De burgemeester was naar eigen zeggen enorm gelukkig, maar ook een beetje zenuwachtig, omdat hij het huwelijk mocht voltrekken. 'Het gebeurt niet zo vaak dat je twee minsters van staat in het huwelijk mag verbinden', zei Anthuenis.

De burgemeester is blij dat Martens in Lokeren komt wonen. 'Al was het maar voor de gemeentekas', grapte hij. Schepen Jerome Van Doorselaer voegde daar nog aan toe dat hij het koppel verwacht bij de ontvangst van de nieuwe inwoners in het voorjaar.

Op de vraag hoe hij zou reageren als Martens zou opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Lokeren reageerde Anthuenis lachend: 'Ik hoop van niet.'

Derde huwelijk voor Martens

Voor de 72-jarige Martens is het zijn derde huwelijk. Martens was premier van ons land tussen 1979 en maart 1992, met een onderbreking van acht maanden in 1981. Sinds mei 1990 is hij voorzitter van de Europese Volkspartij, een functie die hij nog steeds bekleedt. Hij heeft vijf kinderen. Twee bij zijn eerste vrouw, Lieve Verschroeven, en drie bij Ilse Schouteden. In 2007 gingen Martens en Schouteden uit elkaar.

Voor Miet Smet is het het eerste huwelijk. Ze was onder meer minister van Arbeid en zetelt sinds 2004 in het Vlaams Parlement.

Miet Smet en Wilfried Martens zaten een aantal keer samen in de regering. Zo was Smet staatsecretaris voor Milieu en Sociale Ontvoogding in Martens VI, VII, VIII en IX.