BRUSSEL - Volgens een peiling van de VRT en De Morgen verliest de paarse coalitie in Gent na de verkiezingen van 8 oktober haar meerderheid. Het kartel sp.a-spirit gaat er lichtjes op vooruit, maar VLD-Vivant zou 4,1 procent verliezen en nog slechts de vierde partij zijn in de Arteveldestad. De sterkste stijger is Groen!, dat goed is voor 12,8 procent van de stemmen.
Volgens de peiling komt sp.a-spirit uit op 25,8 procent, een stijging van 0,7 procent tegenover de uitslag in 2000. De vooruitgang is statistisch niet groot genoeg om te zeggen dat het kartel groeit. Coalitiepartner VLD komt samen met Vivant uit op 18,5 procent. Dat is 4,1 procent minder dan hun gezamenlijk resultaat van zes jaar terug, toen beide partijen apart opkwamen.

Door de sterke terugval verliezen de Vlaamse liberalen een zetel in de gemeenteraad. Meteen is paars zijn meerderheid kwijt, want de coalitie heeft vandaag precies een zetel op overschot. Afgaande op de peiling moet er een tripartite komen in de Arteveldestad.

Groen! doet het 3,7 procent beter dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen en haalt 12,8 procent. Het kartel CD&V-N-VA gaat er eveneens op vooruit. De toenmalige CVP haalde in 2000 17,9 procent. Ditmaal staat het kartel op 21 procent.

De derde grootste partij blijft Vlaams Belang. De partij zakt van 19,5 naar 18,9 procent, maar die daling is statistisch te klein om met zekerheid te zeggen dat ze achteruitgaat.