BOUAKÉ - Franse militairen hebben vandaag de evacuatie van buitenlanders uit de Ivoriaanse stad Bouaké voortgezet. De stad is op dit moment in handen van rebelle en zo'n 200 mensen zaten er nog vast. In de loop van vandaag voeren de militairen een gelijkaardige operatie uit in de stad Korhogo, die eveneens door rebellen wordt bezet.
Gisteren zijn al een duizendtal buitenlandse burgers van Bouaké naar de hoofdstad Yamoussoukro overgebracht, zo'n 100 kilometer zuidwaarts. Onder hen bevinden zich tien Belgen. Twee landgenoten verkozen om in Bouaké te blijven. De anderen zijn door de Belgische ambassadeur in Yamoussoukro opgevangen. Daarna werd voor hen een andere verblijfplaats gezocht.

In Korhogo verblijven negen Belgen. Drie van hen wonen er, de anderen zijn op doorreis. Dat meldt woordvoerder Didier Seeuws van het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag. Zij zouden allen uit de stad wegwillen. Mogelijk worden ze vandaag nog geëvacueerd.

Een woordvoerder van het Franse leger in Bouaké meldt dat de evacuatie tot nu toe veilig is verlopen en de operatie in Bouaké is zo goed als voltooid. De Franse militairen zijn van plan zich uit het gebied terug te trekken. Enkele eenheden blijven in de nabijheid van Bouaké om tussen te komen indien zich nieuwe problemen voordoen.

Het geweld in de regio rond Bouaké en de andere bezette steden in Ivoorkust houdt intussen aan. Volgens getuigen zijn gisteren zeker 100 lijken gevonden in een school in Bouaké. Het dodental zou sinds het begin van de rebellenaanvallen op 19 september al bijna 400 bedragen.