RABAT - In Marokko zijn vanmorgen om 8.00 uur lokale tijd (10.00 uur Belgische tijd) de stembureaus opengegaan voor de parlementsverkiezingen. Er worden 325 volksvertegenwoordigers aangesteld. Ongeveer 14 miljoen kiezers kunnen hun stem uit te brengen op een van de 26 politieke partijen.
Koning Mohammed VI van Marokko en de ministers van de regering van premier Abderrahmane Youssoufi hebben de bevolking verzekerd dat de stemming in alle eerlijkheid zou verlopen en dat het verkiezingsproces voldoende transparant zou gebeuren. Marokko heeft al bijna vijftig jaar geen democratische verkiezingen meer gehad.

De peilingen die de voorbije weken werden gehouden, plaatsten hoofdzakelijk de twee grootste partijen van de huidige coalitie op kop, namelijk de Socialistische Unie van Volkskrachten (USFP) en de nationalistische partij Istiqlal.

Het resultaat waar het meest naar uitgekeken wordt, is evenwel dat van de gematigde moslims, vertegenwoordigd in de Partij Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD), die mogelijk deel gaat uitmaken van de nieuwe regering.