TOKYO - De effectenbeurs in TokYy is vandaag onder invloed van Wall Street weer omhoog gegaan. De Nikkei-index steeg met 209,52 punten tot 9530,44. Dat komt overeen met een stijging van 2,25 procent.
Niet alleen de hogere koersen gisteren op de beurs in New York dreven de koersen in Tokyo op. De beleggers putten ook moed uit de signalen dat de regering steeds warmer loopt voor het plan de banken te hulp te schieten. De overheid zou aandelen van de banken overnemen. Die banken zouden dan met dat geld makkelijker niet meer te innen leningen kunnen afschrijven.

Veranderingen kabinet

Premier Junichiro Koizumi verklaarde dat hij de komende week enkele veranderingen in zijn kabinet aanbrengt. Volgens de media in Japan zouden de ministers van Financiën en Economische Zaken blijven zitten. Volgens analisten is dat een teken dat het steunplan voor de banken op korte termijn wordt uitgevoerd.

Maandag loopt de eerste helft van het boekjaar voor het Japanse bedrijfsleven af. Veel bedrijven lijken die eerste helft zonder al te veel kleerscheuren te zijn doorgekomen. Verder waren de beleggers ermee ingenomen dat de werkloosheid in Japan niet is toegenomen. De werkloosheid was in augustus met 5,4 procent van de beroepsbevolking even groot als in juli.

Andere beurzen

De andere beurzen in Azië konden ook winst bijschrijven. In Zuid-Korea steeg de beursindex met 0,2 procent. Hongkong deed het aan het begin van de middaghandel 0,35 procent beter. Australië sloot de deuren met een gemiddelde koersstijging van 0,65 procent.