WASHINGTON - Het Witte Huis heeft aan een tekst geschaafd die bedoeld is om steun in het parlement te winnen voor militair optreden tegen Irak. De laatste versie is een iets afgezwakte versie van wat het Witte Huis eerst voor ogen had.
De ontwerptekst die aan parlementsleden is overhandigd stelt nadrukkelijk dat alle diplomatieke en multinationale middelen moeten zijn uitgeput voor een aanval kan plaatsvinden. De tekst richt zich voorts scherper op Irak en het eventuele niet naleven door dat land van VN-resoluties.

De eerdere teksten gaven de president in zeer algemene zin de bevoegdheid militair in te grijpen in het Midden-Oosten. Dat vonden veel Democraten in het Congres een wel erg ruime omschrijving.

De president moet, indien hij tot een aanval besluit, daarbij uitleggen waarom diplomatieke middelen niet voldoende zijn om de veiligheid van de VS te beschermen.

De tekst is nog lang niet af. De Democratische voorman in de Senaat, Tom Daschle, stelt dat hiermee vooruitgang is geboekt, maar veel vragen blijven overeind. Hij wil de bevoegdheden van de president precies definiëren.