Ook de Franse kwaliteitskrant Le Monde buigt zich over de politieke crisis in ons land. De titel van het artikel in de maandagkrant laat niets aan de verbeelding over: ,,La Belgique en danger''.
De krant meldt dat er, na acht jaren van communautaire rust onder premier Verhofstadt, opnieuw krachten aan het werk zijn die aansturen op het uiteenvallen van België. Formateur Leterme - ,,veel te koppig'' - krijgt de zwartepiet toegeschoven.

Hij zou zich te weinig als scheidsrechter hebben opgesteld - nochtans de taak van een toekomstig regeringsleider. Tegelijkertijd is Leterme er niet in geslaagd de Franstaligen te overtuigen van het nut van een verdere staatshervorming.

Bovendien, zo merkt Le Monde terecht op, hebben de Franstaligen dit keer geen financiële vragen waarmee een verdere staatshervorming kan worden afgekocht.

Opgezweept door extreem-rechts

Na 75 dagen zonder regering kan België twee kanten uit, zegt de Franse krant. Ofwel toch maar verder onderhandelen, ofwel een ,,coup de force'' van de Vlaamse partijen.

,,In Vlaanderen aarzelen sommige Vlaamse politici niet langer om de Vlaamse autonomie uit te roepen'', zo zegt Le Monde, ,,omdat ze al vijftien jaar worden opgezweept door extreem-rechts.''

Onervaren generatie

Op dit moment is België nog niet verloren, vindt de krant nog. De Belgische traditie van onderhandelen en compromissen sluiten kan nog overeind blijven. Tenslotte wil een meerderheid van de Belgen (Vlamingen en Walen) niet dat hun land uiteenvalt. Bovendien is een scheiding niet zo eenvoudig, al was het maar omdat Brussel voor Vlamingen én Franstaligen belangrijk is.

Le Monde wijst nog op de onervarenheid van de huidige politieke generatie in ons land als het eropaan komt om communautaire knopen te ontwarren. En dus, zo vindt de krant, staat België echt wel voor beslissende dagen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig