'Eerste keer dat het paleis dit initiatief neemt'
Koning Albert is al meteen gestart met de raadpleging van de diverse ministers van Staat. De vorst zou ongeveer 'acht tot tien' ministers willen zien. Jean-Luc Dehaene (CD&V), die tijdens de formatie even als onderhandelaar de oranje-blauwe partijen bij elkaar bracht, passeerde al de revue. Later volgden Wilfried Martens (CD&V) en Philippe Moureaux (PS).
Gewezen elfvoudig eerste minister Martens beklemtoonde dat de raadpleging van de ministers van Staat ronduit uniek is. Het doet denken aan een bijeenroeping van de Kroonraad, iets wat sedert 1960 niet meer is gebeurd. 'Maar zo'n samenroeping van de kroonraad kan niet meer omdat er teveel ministers van Staat zijn,' zei hij aan De Standaard.

Volgens Martens onderstreept het initiatief van de koning dat de 'crisis serieus' is en dat de vorst 'tijd wil winnen'. Hij zegt dat er eigenlijk een momentum moet worden gevonden om echt te onderhandelen. 'Dat is eigenlijk nog niet gebeurd.' Overigens maakte het koninklijk paleis zelf in haar communiqué gebruik van de woorden 'politieke crisis'.

Ook socialisten en groenen

Voor de SP.A moet Willy Claes morgen naar de koning. Langs Franstalige kant is Gérard Deprez uitgenodigd. Hij zou woensdag bij de koning langsgaan. Deprez is gewezen voorzitter van de PSC, de voorloper van het CDH en nu voorzitter van het MCC, dat deel uitmaakt van de MR.

Ook José Daras (Ecolo) en Jos Geysels (Groen!) zullen geraadpleegd worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig