Volgens aftredend minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) beginnen de pogingen om tot een regering te komen stilaan surrealistische kenmerken te vertonen.
 • Open VLD

  ‘Ik vind dat we best René Magritte kunnen aanstellen. Die moet zich in zo’n sfeer perfect thuisvoelen’, zei Karel De Gucht vanmorgen op de VRT-radio.

  De Gucht blijft oranje-blauw de meest logische regeringsformule vinden, ‘maar het wordt nu toch wel eens tijd dat die vier partijen op een ernstige manier rond de tafel gaan zitten en al dan niet tot het besluit komen dat er een regering kan gevormd worden. Dit is toch een beetje kafkaiaans.’

  Brussel-Halle-Vilvoorde

  Ook Open VLD wil blijven meewerken aan een oranje-blauwe regering. Indien de regeringsonderhandelingen opnieuw van start gaan, dan vindt Open VLD dat het probleem Brussel-Halle-Vilvoorde onmiddellijk moet worden aangesneden. De partij hoopt dat het dossier als ijsbreker kan dienen om ook op andere domeinen tot oplossingen te komen.

  Dat stelde het trio Vlaamse liberale onderhandelaars - Bart Somers, Karel De Gucht en Patrick Dewael - na afloop van de bijeenkomst van het uitgebreid bureau van Open VLD. De partij wil geen kritiek geven op de werkwijze van ex-formateur Yves Leterme (CD&V), maar acht het 'wijs' om bij de eventuele heropstart te beginnen met de kern van het probleem. ‘Over dingen praten en doen alsof het grootste probleem niet bestaat’, kan volgens De Gucht niet langer.


 • In een mededeling laat Open VLD ondertussen ook weten niet te kunnen lachen met de CD&V-uitspraken over Herman De Croo. Hendrik Bogaert (CD&V) liet zich ontvallen dat het geen zin heeft De Croo op pad te sturen om tot een communautaire doorbraak te komen. Somers noemde dat 'ongezien en ongepast'.

 • CD&V

  CD&V respecteert het initiatief van de koning om ministers van Staat te raadplegen en zal er loyaal aan meewerken. Dat heeft CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen na het politiek bestuur van zijn partij gezegd.

  Vandeurzen beklemtoonde dat zijn partij geen enkel commentaar te geven heeft op wat de koning beslist en beslist heeft. De CD&V-voorzitter herhaalde dat CD&V voorstander van oranje-blauw blijft. Maar jongerenvoorzitter Bert De Brabandere had eerder op de VRT-radio gezegd dat CDH indien nodig maar moest ingeruild worden voor andere partners.


 • CDH

  Het bureau van de CDH bevestigt het standpunt dat de partij heeft ingenomen tijdens de formatieonderhandelingen. Het partijbureau is van mening dat CDH ‘heel wat redelijke en constructieve oplossingen’ heeft voorgesteld ‘die, met wederzijds respect, positief kunnen zijn voor alle Belgen’, zegt de partij in een mededeling.

  CDH blijft erbij dat zijn standpunt niet meer is dan datgene wat alle Franstalige partijen vóór de verkiezingen afspraken. de partij wil snel, ‘maar natuurlijk niet tegen elke prijs’, een regering vormen op basis van ‘een federerend en mobiliserend programma dat een antwoord biedt aan de verzuchtingen van alle Belgen’.


 • MR

  MR-voorzitter Didier Reynders laat tussen neus en lippen ook al verstaan dat er ook mogelijkheden zijn zonder CDH. Hij zegt wel dat hij op dit moment nog probeert om tot een herneming van de gesprekken te komen met dezelfde partners.