TOKYO - De Japanse premier Shinzo Abe heeft belangrijke wijzigingen in zijn ministersploeg en het bestuur van zijn partij aangebracht. Door oudgedienden in te zetten wil de premier zijn door schandalen geplaagde kabinet, dat vanwege de historische nederlaag van zijn Liberaal-Democratische Partij (LDP) bij de verkiezingen van vorige maand onder druk is komen te staan, meer betrouwbaarheid en autoriteit laten uitstralen.
Abe heeft een tweetal ministers die onder zijn voorganger, de publiekslieveling Junichiro Koizumi, dienden, verzocht om opnieuw zitting te nemen. Hij vroeg de 62-jarige Nobutaka Machimura om zijn functie als minister van buitenlandse zaken weer op te pakken en de oud-minister van justitie en buitenlandse zaken, de 65-jarige Masahiko Komura, nodigde hij uit om defensie op zich te nemen.

De beide ministers passen naar verwachting uitstekend binnen Abe’s rechts-georiënteerde, pro-Amerikaanse regeringsbeleid. Onder Koizumi maakte Machimuri zich hard voor de beëindiging van de ontwikkelingshulp aan China en viel Komura onder meer op door zijn harde opstelling jegens Noord-Korea.

Ook stelde premier Abe de 63-jarige Fukushiro Nukaga, een voormalig minister van Defensie, aan als minister van Financiën. De nieuwe ministers worden later in het keizerlijk paleis beëdigd door keizer Akihito.

Eerder vandaag stelde Abe zijn minister van buitenlandse zaken Taro Aso aan als secretaris-generaal van de LDP, de op een na hoogste positie binnen de partij. Ook vulde hij in het kader van een verjongingskuur twee andere hoge functies binnen zijn partij met nieuwe kandidaten.

'De belangrijkste taak voor de LDP is het vertrouwen van het publiek terug te winnen en ons te richten op de zorgen die het volk heeft ten aanzien van de toekomst', aldus Aso.

Sinds premier Abe afgelopen september het stokje overnam van Koizumi zijn al drie kabinetsministers gedwongen afgetreden en pleegde er een zelfmoord wegens een financieel schandaal.

Hoewel de verkiezingen voor het hogerhuis van eind juli dramatisch uitpakten voor de LDP, met een van de zwaarste nederlagen in de vijftig jaar dat zij de politiek in Japan domineert, kon Abe toch aan de macht blijven vanwege een meerderheid in het machtiger lagerhuis. In de peilingen blijft de steun voor Abe’s regering echter zakken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig