Schooluitgaven gemiddeld tussen 50 en 500 euro
BRUSSEL - Jongeren ouder dan 12 jaar krijgen gemiddeld tussen de 100 en 500 euro aan schoolgerief, kinderen jonger dan 12 jaar moeten het met gemiddeld 51 tot 200 euro stellen. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van Trendonderzoeksbureau Bekx, dat voor distributiefederatie Fedis 25.000 Belgen ondervroeg.
Mannen geven meer uit dan vrouwen, zo blijkt. Vijftien procent van hen betaalt voor kinderen jonger dan twaalf 200 euro, tegenover tien procent van de vrouwen. Vlamingen geven minder uit dan Walen en Brusselaars voor kinderen jonger dan twaalf. Veertig procent van de Vlaamse ouders besteedt minder dan 50 euro per kind jonger dan twaalf, tegenover 32 procent in Wallonië. Brusselaars zijn het gulst, met meer dan de helft die minstens 100 euro uitgeven.

Voor kinderen ouder dan twaalf geeft de helft van de Belgen tussen de 100 en de 500 euro uit. Vlaanderen is hier koploper. Twintig procent van de Vlamingen geeft minimaal 500 euro per kind uit, tegenover dertien procent van de Walen en 16 procent van de Brusselaars. Bovendien zijn ook hier mannen guller dan vrouwen: 48 procent van hen besteedt minstens 200 euro, tegenover 43 procent van de vrouwen.

Het onstabiele juliweer heeft de verkoop voor het nieuwe schooljaar dit jaar vroeger dan normaal doen starten. Traditioneel loopt dat seizoen van half juli tot midden september, maar dit jaar begon de verkoop al eind juni. De duurste spullen (onder andere boekentassen, rugzakken en vulpennen) worden meestal eerst verkocht, en dat was ook dit jaar het geval. Boekentassen en rugzakken worden jaar na jaar ergonomisch geperfectioneerd. Het succes van de rugzakken en de trolleys (de boekentassen op wieltjes) is daar volgens Fedis een bewijs van.

In een tweede verkoopsgolf zijn de trendy artikelen aan de beurt en ook daar doen de klassiekers het goed. Film- en televisiehelden bevolken kaften, schriften, pennen, pennenzakken, trolleys en rugzakken.

Naast hun eigen merken hebben zowat alle warenhuizen intussen eco-labels in hun assortiment. Brooddozen zijn opnieuw populair en FSC-gelabeld papier (afkomstig van gecertificeerd hout) en recyclagepapier en -karton zijn ook overal te koop.

Tenslotte is er een derde en laatste verkoopspiek in het terug-naar-schoolassortiment, met de verkoop van het basismateriaal (schriften, passers en rekenmachines).

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig