NEW YORK - De VN-Veiligheidsraad heeft unaniem een resolutie aangenomen die ten doel heeft humanitair personeel in conflictgebieden te beschermen.
De resolutie bepaalt dat ,,moedwillige en doelbewuste'' aanslagen op personeel dat een humanitaire missie vervult of deel uitmaakt van missies voor vredeshandhaving, beschouwd worden als oorlogsmisdaden.

Een verwijzing naar het Internationaal Strafhof - dat door de VS niet wordt erkend - was uit de resolutie geschrapt na categoriek verzet van de Verenigde Staten. In de eerste versie van de resolutie stond dat aanvallen op hulpverleners oorlogsmisdaden zijn die door het Internationaal Strafhof kunnen worden berecht. Door het Amerikaanse verzet was de stemming, die voor maandag was voorzien, uitgesteld.

Secretaris-generaal Kofi Annan was persoonlijk bij de stemming aanwezig en benadrukte in een korte oproep dat hij op eenheid van stemmen hoopte.

De resolutie werd in april ingediend door Mexico, maar is nu weer brandend actueel na de aanslag van vorige week op het kantoor van de Verenigde Naties in Bagdad. Daarbij vielen 23 doden, onder wie de speciale gezant voor Irak Sergio Vieira de Mello.