Sastre vandaag in Parijs, morgen in Aalst
Foto: ap
Carlos Sastre keert nog niet onmiddellijk terug naar Spanje na zijn tourzege. Morgen neemt de Spanjaard deel aan het natourcriterium in Aalst.
'Maandag ben ik in België', vertelde Carlos Sastre aan de tafel van Lieven Van Gils in Tour 2008. 'Ik rijd mee in het criterium in Aalst. Ik ga ook langs bij mijn fanclub in Aalter en wil ook nog in het ziekenhuis in Gent raken. Daar hoop ik, al is het maar een kwartiertje, wat tijd door te brengen met jonge kankerpatiëntjes.' Sastre steunt het Kinderkankerfonds en helpt het fonds financieel. Zo gaat ondermeer het lidgeld van zijn fanclub daarheen.

Voor het eerst sinds 32 jaar rijdt de gele trui door de stadskern van Aalst. Sastre won de zeventiende etappe van de Ronde van Frankrijk op L’Alpe d’Huez en veroverde daarmee de gele trui. Gisteren verdedigde hij in de tijdrit zijn eerste plaats met succes.

Hoofdsponsor van het criterium, Immo Industry Group, maakte zich van in het begin sterk de gele en groene trui naar Aalst te zullen halen. Met Oscar Freire en Carlos Sastre is dit nu een feit.

Naast beide toprenners komen, op Stijn Devolder na, alle Belgische Tourdeelnemers aan de start. Ook spurtbom Mark Cavendish rijdt maandag in Aalst. 'We durven gerust spreken over de mooiste deelnemerslijst in decennia, en niet alleen voor Aalst maar voor alle na-Tourcriteria', stelt Filip Schelfhout, gedelegeerd bestuurder van IIG.

De organisatie verwacht een grote volkstoeloop in de binnenstad. Om alle toeschouwers de kans te geven de toppers te bewonderen, wordt er een ereronde in open wagens voorzien.

Evans, Kohl en Freire in natourcriterium Diksmuide

Ook het natourcriterium van Diksmuide presenteert dinsdag 29 juli een sterke affiche. Met de Australiër Cadel Evans en de Oostenrijker Bernhard Kohl komen de nummers twee en drie van de Tour aan de start.

Naast bolletjestrui Kohl zal ook de groene trui in Diksmuide te zien zijn. De Spanjaard Oscar Freire is immers zo goed als zeker van de overwinning in het puntenklassement en ook de nummer twee, de Duitser Erik Zabel, zal er zijn.

Belgische blikvangers zijn Maxime Monfort (beste Belg), Philippe Gilbert (winnaar van de Omloop Het Volk en tweede in de rit naar Plumelec), Stijn Devolder (winnaar Ronde van Vlaanderen) en Wim Vansevenant (derde keer rode lantaarn).