Striptekenaar Marten Toonder overleden
Heer Bommel. Foto: rr
AMSTERDAM - Auteur en striptekenaar Marten Toonder, de belangrijkste stripmaker van Nederland, is vandaag overleden op 93-jarige leeftijd. Dat hebben uitgever De Bezige Bij en Toonder Studio’s namens de familie laten weten.
Marten Toonder kreeg de meeste bekendheid als geestelijk vader van Heer Bommel en Tom Poes. Hij was bovendien oprichter en directeur van de Toonder Studio’s. Hij schreef en tekende bovendien vele stripverhalen zoals 'Panda', 'Kappie' en 'Koning Hollewijn' en maakte films en reclameboodschappen. Toonder zal in besloten kring worden gecremeerd.

Heer Bommel en Tom Poes verscheen veertig jaar lang als feuilleton in de kranten en later in een reeks succesvolle boeken. De strip was in eerste instantie bedoeld voor kinderen en gaat over de zwervende kat Tom Poes en zijn vriend Olivier B. Bommel, een kapitaalkrachtig heer.

In 1965 vestigde Toonder zich in het Ierse Greystones om zich geheel aan zijn twee beroemde geesteskinderen te kunnen wijden. Hij bleef de strip tot 1986 maken. Het succes van Tom Poes leidde tot verscheidene andere producties zoals toneelstukken, balletten, composities en in 1983 tot de film 'Als je begrijpt wat ik bedoel'.

Minkukel

Toonder werd in 1992 onderscheiden met de Tollensprijs wegens zijn verrijking van de Nederlandse taal. Hij introduceerde aan aantal nieuwe begrippen zoals; 'Een groot denkraam', 'minkukel', 'kommer en kwel'. Hij werd voorts benoemd tot lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en van het Provinciaal Utrechts Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen. Bij uitgever De Bezige Bij kwam begin jaren ’90 ook zijn driedelige autobiografie uit.

Het werk van Marten Toonder is in 22 talen vertaald.