PARIJS - Autobouwers Renault en Honda kwamen vandaag met kwartaalresultaten. Renault kon dankzij de extra inkomsten van dochter Nissan meer nettowinst boeken, bij Honda daalde de winst. Maar operationeel staat de Franse autobouwer er slechter voor dan zijn Japanse concurrent, en dat geldt ook voor de vooruitzichten voor de rest van het jaar.
Renault zag zijn operationele winst gedurende de eerste zes maanden - als gevolg van de hoge staalprijs en de hevige concurrentie - dalen van 1,1 miljard euro naar 943 miljoen euro. Maar dankzij een hogere bijdrage van de Japanse dochter Nissan, steeg de nettowinst wel tot 2,2 miljard euro. Renault heeft een belang van 44 procent in Nissan.

De halfjaaromzet van Renault steeg met 3,8 procent tot 21,32 miljard euro, vooral dankzij de verkoop buiten Frankrijk. In de tweede jaarhelft wordt in West-Europa nog een nieuwe Clio gelanceerd. De goedkope Dacia komt in meer landen op de markt.

Twingo

Renault kondigde voorts aan dat de introductie van de nieuwe Twingo met een jaar wordt uitgesteld, tot 2007. De kleine wagen zal in de toekomst in het Sloveense Novo Mesto worden gemaakt, in plaats van bij Parijs. De nieuwe Twingo zou ook minder dan 9.000 euro gaan kosten, en daarmee een rechtstreekse concurrent worden van andere goedkope wagentjes zoals de Volkswagen Fox.

Concurrent Honda boekte minder winst in de maanden april tot juni. De nettowinst daalde 3,1 procent tot 110,6 miljard yen (zo’n 850 miljoen euro). In het resultaat is wel een provisie opgenomen voor potentiële verliezen door derivatenhandel, zoals verplicht wordt door de Japanse wet.

De omzet van Honda steeg in het afgelopen kwartaal met 9,2 procent. Het bedrijf verhoogde ook zijn winstverwachting voor het hele boekjaar tot 470 miljard yen (3,47 miljard euro). Honda verwacht in de VS en in China meer auto’s te verkopen. Eerder ging Honda uit van een jaarwinst van 450 miljard yen.