BRUSSEL - De Belgische farmaciegroep UCB heeft in het eerste halfjaar een nettowinst gerealiseerd van 644 miljoen euro, tegenover 194 miljoen in de eerste helft van 2004. Dat maakte UCB vanmiddag bekend in een persbericht. De forse stijging van de winst was vooral het gevolg van de verkoop van zijn chemie-afdeling 'surface specialties’.
Die verkoop leverde de groep 470 miljoen op. Zonder rekening te houden met de verkochte afdeling kwam de winst uit op 165 miljoen euro, in vergelijking met 161 miljoen een jaar geleden. Dit resultaat is beter dan verwacht.

De halfjaaromzet van UCB bedroeg 1,184 miljard euro, een stijging met 39 procent op jaarbasis. De verkoop van het anti-epilepticum Keppra bedroeg in het eerste halfjaar 258 miljoen euro, een stijging met 34 procent tegenover de eerste helft van 2004.

UCB bevestigt zijn vooruitzichten voor het hele jaar 2005. Dat betekent dat de groei van de biofarmacie het aandeel van de beëindigde activiteiten minstens zal compenseren op het vlak van de nettowinst.

UCB nam vorig jaar ook het Britse Celltech over. De groep verwacht nu dat al voor eind dit jaar de eerder aangekondigde synergiedoelstelling van 100 miljoen euro zal gehaald worden. Dat zei financieel directeur Roch Doliveux tijdens een telefoondiscussie met journalisten. ,,Al meer dan de helft werd gerealiseerd tijdens de eerste zes maanden van 2005'', stipte Doliveux aan.

Het aandeel van UCB was vandaag de ster op Euronext Brussel. Het aandeel was in de voormiddag al erg in trek, en koerste na de publicatie van de halfjaarresultaten 8,3 procent hoger.