Loterij moet Olympische Spelen Londen financieren
Foto: rr
LONDEN - Een nieuw Brits krasbiljet moet de Olympische en Paralympische Spelen van 2012 in Londen helpen financieren. De komende zeven jaar moet de olympische lotto 750 miljoen pond (1,085 miljard euro) opbrengen. Dat verklaarde de Britse minister van Sport Tessa Jowell vandaag aan de Britse omroep BBC.
Verwacht wordt dat de verschillende spelletjes van de Engelse loterij 1,5 miljard pond opleveren voor de bekostiging van de Spelen. De kosten worden geraamd op 2,375 miljard pond (3,44 miljard euro). De tickets van de olympische loterij zijn vanaf donderdag te koop voor 1 pond (1,44 euro).

,,De nationale loterij moet een totaal van 1,5 miljard pond verzamelen binnen dit en zeven jaar. Wij menen dat 750 miljoen daarvan zal voortkomen uit de nieuwe olympische lotto'', vertelde minister Jowel op de officiële lancering van de operatie in het gezelschap van organisatievoorzitter Sebastian Coe en talrijke olympische kampioenen.

Ticketverkoop

Met het ingezamelde geld wil de minister onder meer ook voor nieuwe infrastructuur zorgen. Veiligheid is ook een belangrijk item en krijgt 200 miljoen pond (290 miljoen euro) toegewezen.

Naast de lotto zorgen het Internationaal Olympisch Comité (IOC), de tv-rechten, de sponsorcontracten, de officiële leveranciers en de ticketverkoop voor de verdere financiering van de Spelen.

De Britse regering investeert bovendien 800 miljoen pond (1,15 miljard euro) in de renovatie van Lower Lea Valley, het hart van de Spelen. Ten slotte gaat 7 miljard pond (10 miljard euro) naar de herwaardering van het transportnetwerk.