Londense fietsverkoop piekt na aanslagen
Foto: belga/afp
LONDEN - Sinds de verschillende aanslagen op het openbaar vervoer in Londen verkopen de fietshandelaars in de Britse hoofdstad opmerkelijk meer fietsen. De pendelaars trotseren blijkbaar liever het drukke verkeer (en de traditionele regen) dan de ,,gevaarlijke'' underground.
Twee uur na de aanslagen van 7 juli stapte een man een fietswinkel binnen in de wijk London Bridge. ,,Hij zei dat hij nooit meer de metro zou nemen'', zegt verkoper Travis Lindhe, die sindsdien vijftien in plaats van drie fietsen per dag verkoopt.

Ook onderwijzer Stephen Thorpe (45) schekelde over van het openbaar vervoer naar de tweewieler. Hij zat net niet in een getroffen metrostel en is daar behoorlijk van onder de indruk. ,,Sindsdien denk ik elke ochtend als ik de metro neem: ik neem een risico. Nu ik naar mijn werk fiets, hoef ik me geen zorgen te maken dat ik een terreurslachtoffer word.''

De Londense fietsersbond London Cycling Network bevestigt de toename van het aantal fietsers en meldt een stijging van tien tot dertig procent. Ook heel wat Londenaars die voor de aanslagen al met de fiets naar hun werk gingen, merken een toename van het aantal tweewielers. ,,Ik fiets al vijf jaar naar mijn werk'', zegt een pendelaar. ,,En sinds de aanslagen kom ik inderdaad meer fietsers tegen. Behalve vandaag, want het regent en blijkbaar neemt iedereen dan toch liever de metro.''

Toch kan de fietshype niet volledig toegeschreven worden aan de aanslagen. Sommige mensen willen gewoon de files en vertragingen in het openbaar vervoer vermijden, klinkt het. De fietshandelaars zijn tevreden, maar benadrukken dat ze de aanslagen liever niet hadden zien gebeuren.