Inspectie Discovery levert niets op
Foto: rr
HOUSTON - De astronauten van het Amerikaanse ruimteveer Discovery hebben vanmiddag een eerste keer de vleugels en de neus van het ruimtevaartuig geïnspecteerd. Er zijn geen sporen van schade gevonden. Bij de lancering dinsdag brak een klein stukje materiaal van de buik van de Discovery af.
Het karwei, dat zeven uur in beslag nam, gebeurde met behulp van een robotarm waarop een sensor was gemonteerd.

Tijdens de lancering vanaf de ruimtevaartbasis in Cape Canaveral gisteren brak een klein stukje materiaal van de buik van de Discovery af, mogelijk een deel van een thermische tegel.

Ook leek er een groot voorwerp, mogelijk een stuk isolatieschuim, van de externe brandstoftank los te zijn gekomen. Dat kwam echter niet op het ruimteveer terecht.

Het ruimteveer Columbia verongelukte in 2003 doordat een stuk isolatieschuim van de brandstoftank op een van de vleugels was gevallen en deze had beschadigd.

Vluchtleider Pau Hill, die in het controlecentrum in Houston was toen de astronauten vandaag aan het werk gingen, zei de inspectie te rekenen tot de meest riskante van de nieuwe procedures die van kracht zijn sinds het ongeluk met de Columbia.