TEL AVIV - Israëlische officieren willen nog een militaire actie ondernemen tegen Palestijnse militanten in de Gazastrook vóór de Israëlische troepen zich voorgoed uit het gebied terugtrekken. Dat meldt de Israëlische krant Maariv vandaag.
,,Enkel een grote militaire interventie kan Palestijnse aanvallen tijdens de terugtrekking vermijden'', zo citeert de krant een belangrijk officier. Volgens de krant is het waarschijnlijk dat de Palestijnen joodse kolonisten en Israëlische troepen aanvallen tijdens de terugtrekking uit de Gazastrook.

Het Israëlische leger heeft een operatie voorbereid om de nederzettingen in de Gazastrook te beschermen. De legertop wil ook onmiddellijk onderhandelen met de Palestijnse leiders om toekomstige aanvallen te vermijden.

De Israëlische regering start de evacuatie van een 25-tal joodse nederzettingen op de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever op 17 augustus. Israël zet 50.000 soldaten en agenten in om de veiligheid te garanderen tijdens de operatie. Enkele joodse kolonisten kondigden al aan dat ze zich tegen hun evacuatie zullen verzetten. Ze riepen op tot een massabetoging op 2 augustus in Sdérot, een stad in het zuiden van Israël die vaak het doelwit is van raketten.